23 Ekim 2018 Salı

Kazuo Ishiguro / Beni Asla Bırakma




“Neden kaçmıyorsunuz? Nedir bu kabullenmişlik ve var olanı değiştirmeye çabalamaktan kaçmak ve olduğu gibi kabullenmek, haydi kaçın, en azından deneyin…”


Hailsham isimli,yatılı bir okulda bulunan çocukların okul dönemleri  ve sonrasındaki yaşamlarının anlatıldığı biraz distopik bir kitap.

Bu çocukların aileleri ve bir  gelecekleri yok. Ancak Hailsham çocuklarının diğer çocuklardan bir farklılığı var.Bu  farklılık onların birer ‘kopya’oluşu. Klonlama teknolojisi ile insan üretiminin gerçekleştirildiği bir gelecek tasvir  ediliyor.
Hailsham okulu  öğrencilerinin dış dünyayla gözetmenleri dışında bir bağlantıları yok. Gözetmenleri, çocuklara, bedenlerine iyi bakmalarını,spor yapmalarını  ve sanatla ilgilenmeleri gerektiğini söyleyip duruyorlar.Onlara galeri denilen bir yerde sergilenmek üzere sürekli resimler yaptırılıyor.

 Bu çocukların klonlanmasında ise bir amaç var. Organ bağışçısı bir nesil oluşturmak.Yani bu kopya nesli organları kullanılmak için oluşturuluyor.Dış dünya için birer organ bağışçısı olan bu çocuklar ne için yetiştirildiklerinden bihaberler. Zamanı geldiğinde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü organ bağışını yapmaktalar. Çoğu dördüncü bağışını bile gerçekleştiremeden ölüyor.Tamamından sağ çıkmayı başarabilen pek olmadığı için, bir süre sonra görevlerini  tamamlayıp ölecekleri gerçeği  üzücü.
 Kathy, Tommy ve Ruth’un hikayeleri ile yaşamlarımızdaki benzerlikler, aslında hayatlarımızı devam ettirmek için hayata tutunmaya çalışan klonlardan farksız olduğumuzu düşündürüyor.
 Kitabın başında bir hayli gizem söz konusu. İlerledikçe bazı sorular cevap bulsa da tam olarak cevaplanamayan sorular da var.Yine de okuması keyifli ,biraz da buruk hissettiren bir kitaptı.


4 yorum:

  1. Konusu çok ilgimi çeken bir kitap. Okuyacaklarım arasında. Kitap tanıtım yazısı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel özetlemişsin. Emeğine sağlık :))

    YanıtlaSil

 

Çok Bulutlu'nun Günlüğü Template by Ipietoon Cute Blog Design