31 Temmuz 2018 Salı

Jessıca Shırvıngton Parazit / Panzehir


PARAZİT


 Mercer adındaki bir  şirket tarafından üretilen M-Bant bileklikleriyle, insanların sosyal ilişkilerinin, aşk hayatlarının, hatta sağlıklarıyla ilgili her konunun kontrol altına alındığı bir distopya anlatılıyor.
Bu M-bantlar sizin insanlarla olan uyumunuzu derecelendiriyor ve sizi eşleştiriyor.Kullanımıyla ilgili çeşitli kuralları olan bu M-bant’ı 18 yaşına gelen herkes takmak zorunda. Her ay en az 4 kişiyle değerlendirme yapıp kaydetmek zorundalar. Eğer bir ay içinde  3’den  fazla kişiyle negatif değerlendirme  alırlarsa bu onun Neg olduğunu gösteriyor.Bu kişileri rehabilitasyon merkezi adını verdikleri bir yere gönderiyorlar.Ancak bu rehabilitasyondan geri dönebilen  kimse olmuyor.Ne durumda olduklarını da bilemiyorlar.


 Baş karakterlerden Maggie Stefans’ın  babası da bir Neg. O da bu rehabilitasyon merkezine götürülüyor  ve bir daha haber alınamıyor.Çocukluğunda babasına çok düşkün olan Maggie 18 yaşına geldiğinde M-bant ‘ı takılıyor. Maggie, babasına olanları öğrenmek ve onu kurtarmak için pek de yasal olmayan çeşitli yollara başvuruyor.
 Diğer baş karakterimiz ise Quentin Merker. Merker şirketinin varislerinden en küçüğü. Quentin’in de hayatı M-bant’ı takılmasıyla bir anda değişiyor. Çünkü o da 3 negatif değerlendirme alıyor. Ailesinden bu durumu saklamak isterken, Maggie ile bu noktada yolları kesişiyor.
 Sonrasında Maggie hesaba katmadığı gerçeklerle yüzleşince dünyaları bir kez daha alt üst oluyor.
 
  İşte ilk kitap bu sürünceme de ilerliyor. Maggie'nin sorularına cevap arıyoruz hep birlikte.Kitap boyunca Maggie’nin cesur ve gözü dönmüş halleri kitabı daha da merak uyandırıcı kılıyor.Aksiyonu gayet tatmin edici,akıcılığıyla da bir iki günde okunabilecek bir kitaptı.

PANZEHİR


  Panzehir ise, ilk kitaba göre biraz daha durağandı,Klişelere fazlasıyla gidilmiş.İlk kitaptaki o dinamik malesef yoktu.Parazit kadar hızlı okuyamasam da sonunu merak ettiğimden, kitabı bitirdim. Bu kitapta beni etkileyen; ilk kitapta detaylı anlatılmayan, Maggie’nin en yakın arkadaşı ve iş birlikçisi  Gus’ın bölümleri oldu. Birbirlerine olan sadakatleri gerçekten takdir edilesiydi.
   
     Serinin ana fikri çok zekice kurgulanmış. İnsanı içine çeken nokta da bu  bence.Detaylara inince dediğim gibi klişeler oldukça fazla ama distopya severlerin bir fırsat vermesi gerektiğini düşünüyorum. J

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Çok Bulutlu'nun Günlüğü Template by Ipietoon Cute Blog Design